Information turkiska mattor.

Information turkiska mattor

Turkiska mattor håller längre
 
Historien om turkiska mattor sträcker sig över 3000 år tillbaka och miljoner av turkar har genom åren varit med om att tillverka och sälja dessa.
De färgsprakande och mycket vackra mattorna skiljer sig från de orientaliska genom att de är vara de enda i världen som knyts med dubbelknutar.
Rent tekniskt betyder det att själva knutningen förstärks två gånger med de tvärgående trådarna. Turkiska mattor sägs därför ha längre livslängd än motsvarande handknutna från länder.
Du kan vara säker på att en matta är handknuten genom att vända på den och titta på kanten vid fransarna. På maskinvävda mattor är kanten oftast fastsydd.
Prova också att dra i fransarna. Tråden ska helst kännas genom hela mattan.

Det finns framför allt tre olika typer av handknutna mattor:
Ull på ull: Lite grövre och inte lika fina mattor pga den något tjockare ulltråden.
Ull på bomull: Här knyts ulltråden omkring en tvärgående bomullstråd. Lite finare i mönstret än ull på ull och därmed också lite dyrare.
Silke: De absolut finaste och dyraste mattorna.

Varje trakt i Turkiet har sitt eget sätt att utsmycka och tillverka mattor på. Bland de mest kända är Milasmattorna som kommer från västra Turkiet. Dessa har en gulaktig färg och är i regel av ull.
Konyamattor däremot är ull på bomull och av mycket god kvalitet. De knyts med extra många dubbelknutar och motiven är vanligtvis seljukiska medaljonger.
Nomaderna använder symboler från vardagen till sina mattor. Till exempel är skorpionen ett vanligt motiv eftersom den symboliserar deras frihet, medan en kamelfot symboliserar deras transportmedel. Generellt knyter nomaderna många färgrika mattor.
Slutligen är det Herekeregionen. Härifrån kommer de bästa mattorna med de flesta dubbelknutarna. Fås både som bomulls- och silkesmattor. Här används vanligtvis blomsymboler. Fram tills dess att Turkiet blev en republik knöt Herekeregionen endast mattor åt sultanens palats.
 

Mattor från Turkiet

En turkisk matta från 1500- och 1600-talet kan, för det otränade ögat vara identisk med en persisk matta. Frånsett att de knyts med två olika knutar, en turkisk matta knyts än idag med den så kallade Ghiordesknuten eller Turkbaff.

Den turkiska mattan, (även kallad Anatolisk matta) har sitt ursprung i Turkiet och mattknytarkonsten har länge spelat en central roll för det turkiska folket. Den äldsta turkiska mattan som har hittats är mer än 800 år gammal och återfinns i staden Konya rakt söder om Ankara. Konya var länge centrum för landets mattknytning tätt följda av städerna Istanbul, Ankara och Kayseri.

Grekland och Turkiet har ingen romantisk historia gemensamt. De har alltid konkurrerat med varandra om små såväl som stora ting. Grekland dominerade länge inom mattknytning och Turkiet kan inte neka till att de blivit mycket influerade av den grekiska mattknytarkonsten. En turkisk matta är dock grövre och består av ull, turkisk bomull, silke och knyts alltid med den turkiska Ghiordesknuten.

Någonting som skiljer en turkisk matta från övriga äkta mattor är att motiven mycket sällan avbildar djur eller människor. Turkiet är ett muslimskt land och Koranen förbjuder strängt att avbilda människor och djur. Istället används bönefraser och geometriska motiv som motiv på de turkiska mattorna.

Mattknytning var länge någonting mycket viktigt för det turkiska folket och många levde på att knyta och sälja turkiska mattor. Idag är det inte en lika viktig del för det turkiska samhället som i huvudsak procucerar bomull för export. Turism är även en viktig inkomstkälla för många turkiska familjer men än idag finns det de familjer och företag som lever på att knyta och sälja äkta turkiska mattor. Framförallt är det Ankara och Konyaområdet som knyter flest turkiska mattor. De olika sorterna som är mest populära inom försäljning är Jerevan-, Kayseri-, Mekri-, Hereke-, Ghiordes-, Kula-, Oushak-, Yahyali- och Yagcibedirmattor.

Turkiska mattor håller längre
Det turkiska folket har i tusentals år knutit mattor och därmed är konsten väl utvecklad. En av de saker som skiljer de turkiska mattorna från de orientaliska är att de är mycket färgstarka. Men den främsta anledningen är att de turkiska mattorna är ensamma i världen om att knytas med en dubbelknut (Ghiordesknuten). Detta betyder att varje knut i den turkiska mattan förstärks två gånger med de tvärgående knutarna. Det medför därmed att en turkisk matta har längre livslängd än övriga mattor och är mycket mer slitstark. De flesta av de turkiska mattorna är handgjorda och du kan enkelt kontrollera detta genom att vända på mattan och titta på kanten vid fransarna. Är mattan maskinvävd är kanten oftast fastsydd och är den handgjord hänger den fritt med en liten knut.

Varje trakt har sin egen särprägel på de olika turkiska mattorna. De skiljer sig i färg såväl som utsmyckning och vill du åt de allra bästa turkiska mattorna ska du bege dig till Herekeregionen. Där finner du turkiska mattor som har flest dubbelknutar och därmed är de mest slitstarka och tåliga. Fram tills dess att Turkiet blev republik knöts mattor till sultanen från Herekeregionen då han ville ha de allra bästa turkiska mattorna till sitt palats.Anatoliska turkiska mattor dubbelknut

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

20.11 | 14:01

Tack det samma Anders. Nyu kan du resa billigt med Pegasus och uppleva gamla minnen i Altinkum/Didim eller inte vaför vackra Marmaris.

...
19.11 | 22:40

Merhaba Bosse, tack för ett fantastisk kul samtal idag. Anders från hallströmsgatan i Västervik.

...
15.01 | 12:01

Hej!'
Kul att se sidan. Imponerande vad du har fått till!
Synd att man är så kär i England!
Hej
Pia-Kristina

...
09.08 | 22:08

Lite tips på bra och billiga hotell/boende och var man bokar billiga resor

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS